Författarintervju med Anna Helgesson

Kommentera
Här kommer intervjun med Anna Helgesson som jag skrev om igår!
 

Hur reagerade du när du fick veta att ett förlag ville göra en bok av ditt manus?

Oj, jag läste först mailet flera gånger! Jag trodde knappt att det var sant! Det bubblade i magen och mungiporna nådde ända upp till öronen! Sedan berättade jag ju det för familjen och de närmaste vännerna stolt som en tupp. Kunde knappt sova och jobba den första tiden!

 

Hur fick du idén till boken?

Genom mitt arbete i skolan har jag träffat på många barn genom åren. Vissa gör starkare avtryck än andra... Rami är ursrungen ur en pojke från Afghnistan som varit min elev. Freja är nog en sammanblandning av mig själv och andra flickor som jag mött. Kanske en del är ett resultat från alla böcker jag läst i mitt liv också.

Själva grundidén till boken kom genom en tidningsartikel jag läste om att det saknades förebilder i litteraturen för barn och unga som kommer från andra kulturer. Det fick min hjärna att snurra igång. Ja, tänkte jag då, jag får väl skriva en bok med en karaktär från ett annat land och så poppade idén upp som från ingenstans. Det var en mäktig upplevelse faktiskt! Jag satte mig ned och började skriva ned olika händelseförlopp i ett block och plötsligt insåg jag att det kunde bli ett manus av det. Jättekul!

 

Hur lång tid tog det att skriva den?

Själva råmanuset tog kanske två, tre veckor. Sedan fick jag skriva till ett par kapitel när väl manuset var hos förlaget. De tyckte att det behövdes några sidor till, så att boken skulle bli lagom tjock. Den hamnade på 107 sidor.

 

Har du hunnit börja jobba på något nytt projekt?

Jadå, jag har precis skickat iväg en manuspresentation till några förlag. Det handlar om två tonårstjejer som hamnat snett i livet och behöver hjälp på olika sätt för att hitta rätt. Jag ser den som en relationsroman för unga tonåringar. Några nyckelord är utanförskap, nätpedofili, vänskapsrelationer och varm underbar sommar. Och lite hundar och hästar!

 

Vill du ha författandet som en hobby, eller skulle du vilja ha det som jobb?

Det vore helt fantastiskt att kunna leva på mitt skrivande. Det är en dröm som är svår att nå, det inser jag, men jag gör mitt bästa att nå ut med min bok, efter bästa förmåga och tid! Vem vet, håll utkik efter fler böcker av mig! ;) Så svaret får bli en hobby med höga ambitioner!


...............................................................................................................................................................

 

Hoppas att ni blev lite sugna på att läsa boken Resan till sommaren nu! Den finns att köpa eller låna som e-bok, och som vanlig också förstås!

 

Ha en fin dag!