Boktips till lärare!

Kommentera
Nu drar höstterminen snart igång igen, och många lärare har nog börjat fundera lite på hur de ska lägga upp läsårets undervisning. Jag är själv utbildad lärare och har jobbat i skolan i ganska precis tio år. Mer de första åren än de sista, eftersom jag då började jobba mer och mer som författare. Det vore ju dumt att inte dra nytta av min erfarenhet, och därför har jag skrivit en hel del böcker som är tänkta att användas i skolan, även om de förstås går precis lika bra att läsa hemma. Jag saknade själv böcker med tillhörande arbetsmaterial, och särskilt arbetsmaterial som fanns direkt i boken, så att jag slapp kopiera ur lärarhandledningar. (Allt som kan spara tid är ju välkommet!) 
 
Jag har skrivit flera serier med böcker, tänkta att användas från f-klass till årskurs 6,alla med ett kortare arbetsmaterial längst bak kopplade till läroplanen i svenska. De är utgivna av läromedelsförlaget Beta Pedagog och finns bland annat att köpa från deras hemsida eller till exempel Adlibris, och de finns också att låna på väldigt många bibliotek. Serierna är upplagda så att de är på var sin nivå, från den allra mest lättlästa serien om Ebbe i ettan, med versaler för den som precis börjat läsa själv, till Monsterhotellet, för den som egentligen lika gärna skulle ha kunnat läsa vilken bok som helst. Just arbetsmaterial låter kanske inte så roligt, men det är allt från diskussionsuppgifter till läsförståelsefrågor till mer kreativa uppgifter som att bygga en egen spökfälla (i boken Frans och Fiffi och spökfällan)!
 
Alla böcker är tänkta att kunna användas på flera sätt. Att läsa högt och göra arbetsuppgifterna tillsammans, att använda som extramaterial för den som hinner färdigt med något snabbt, eller för den som behöver träna mer på läsning. Alla böcker finns att se på Beta Pedagogs hemsida, sök på Anna Hansson, och några serier väljer jag att presentera lite extra här:
 
 
Dolly Detektiv är väldigt lättlästa böcker, med bara några meningar per uppslag. Man får följa den franska bulldoggen Dolly som råkar vara något av en mästare på att lösa brott. Hon letar reda på stulna katter, hittar försvunna plånböcker, och fångar spöken. Det finns 6 böcker i serien om Dolly Detektiv, och de är inspirerade av en hund som finns på rikigt, nämligen min hund Dolly.
 
 
 
Monsterhotellet är en riktigt populär serie, och då särskilt boken Jul på Monsterhotellet, som är en adventskalenderbok. Det finns alltså 24 kapitel i den, ett att läsa för varje dag i december. Används den i undervisningen räknar man förstås bakåt 24 dagar och börjar läsa i november. Monsterhotellet handlar om varulvarna Ulv och Ylva, deras pappa Bosse och farmorspöket. De bor och jobbar på Monsterhotellet, där alla gäster är monster av olika slag. 
 
 
 
Mystiska myter är egentligen skriven för 9-12 år, men böckerna är väldigt lättlästa och kan med fördel användas även av yngre elever. Den handlar om sådant man inte riktigt kan förklara, sådant man inte vet om man ska tro på eller inte, som Bigfoot, Faraos förbannelse, och Spöktåget Silverpilen. 
 
 
 
Sen finns serien om klass 5C, en klass som alltid råkat illa ut. Är det inte en hamster som rymmer så är det en fråga chans-lapp som råkar hamna hos rektorn, eller en björn som rymmer från skogen just när klassen är på utflykt... Det finns tre böcker om den otursfyllda klassen, och tanken är att man ska skratta mycket när man läser dem!
 
 
Det här är som sagt bara några exempel, det finns en serie för de som gillar att bli skrämda (Spöktimmen) en för de som gillar djur (Saga) och en helt galen serie om en familj som flyttar till Jorden från en planet i yttre rymden (Familjen Skurk). Jag hoppas att ni hittar någon eller några serier som passar er klass, och jag hoppas att böckerna underhåller eleverna och underlättar för er lärare!
 
Ha en fint läsår!